top of page

Färg och Fiber

Färg och Fiber är namnet vi valde på vårt projekt, mamma och jag.

 

Det är jag, Vanessa, som sköter hemsidan. Jag är textilkonstnär och har min ateljé i östra Göteborg där jag färgar, trycker och skapar med återbrukade tyger. Jag är också utbildad mönsterkonstruktör och arbetar deltid som lärare på Göteborgs Tillskärarakademi. Man kan lugnt säga att det är min livs stora passion att skapa med textil. 

Mamma, som arbetar som lärare när hon inte växtfärgar, skriver bloggen och är den som experimenterar med betningar och vilka färger vi kan få från våra svenska växter. Det är hon som lärde mig sy, sticka, virka, gå i skogen, plocka blommor, lukta på örter. Som apotekstekniker i grunden, har intresset för växters egenskaper alltid funnits där.

 

En vacker sommardag för några år sedan bestämde jag mig för att färga min första bit tyg med skal och kärna från avokado. Mamma var som vanligt med på videosamtal.

Vi blev tokfast. Vi färgade allt vi hittade med, ja, allt vi hittade. Sedan upptäckte vi paketfärgning (bundle dyeing) och ecoprint och det är de delarna vi fokuserar på mest i vår praktik.

 

Efter några år förstod vi att växtfärgningen hade kommit in i våra liv för att stanna. Jag började hålla workshops, mamma började sätta sig in i den faktiska kemin och plötsligt skulle jag skriva en bok!

Nu vill vi dela med oss om allt vi upptäckt om växtfärg och textil. 

Håll i hatten!

IMG_5762.HEIC

Vanessa Hansen

IMG_0069_edited_edited.jpg

Jag är utbildad mönsterkonstruktör som gått från att arbeta i Londons modevärld till att söka alternativa textila praktiker för en mer hållbar användning av kläder och tyger. Med ett livslångt intresse för naturen och textilt skapande har jag under flera års tid vid sidan av arbetet som mönsterkonstruktör utvecklat kunskaper och färdigheter inom växtfärgning.

 

För mig är växtfärgningen en ingång till att tänka till kring textilier och hur vi som människor rör oss i och samspelar med naturen – och hur dessa saker hänger ihop.

 

Jag har ateljé i östra Göteborg där jag arbetar med textilkonst och konsthantverk som jag ställer ut i olika forum och säljer. Jag håller även kurser och workshops i växtfärgning och andra textila tekniker där och arbetar med att skriva en bok om växtfärgningstekniken ecoprint. Idén om boken och min passion för att dela mina kunskaper inom textil och växtfärg med andra gjorde att jag blev en av årets Gudrun Sjödén Stiftelse-stipendiater. Just nu arbetar jag även deltid som lärare på Göteborgs Tillskärarakademi.

I min konstnärliga praktik blandar jag traditionella tekniker såsom broderi och handsömnad med nya sätt att arbeta med växtfärgning. Naturen är en outsinlig källa för inspiration och med hjälp av lokala växter, svampar och bark experimenterar jag ständigt med olika sätt att utvinna färg och få den att fästa på tygerna. 

bottom of page